woensdag 10 juli 2019

Update

Nou, nu maar eens een verslagje van alle leuke dingen die we de afgelopen dagen hebben gedaan. Ik vind het moeilijk daarover te bloggen. Omdat ik hier altijd onderzoek heb gedaan. Omdat ik hier eigenlijk voor het eerst gewoon maar op vakantie ben. Omdat alles hier moeilijk moet zijn.

Er is geen onschuld in je relaties met mensen, concludeerden Martha en ik, na alle apartheid en de huidige gapende sociaal-economische ongelijkheid en corruptie. Tegelijkertijd zijn alle relaties die we aangaan zo intens en onvoorwaardelijk dat we er helemaal warm van worden. En dankzij de frisse blik van Martha - die hierdoor blij verrast is - weet ik weer waarom ik hier zo graag ben.
We hebben een fantastische reis: heel erg geboft met de accommodatie, met onze chauffeur, genaamd Talent, die echt een reisgenoot aan het worden is nu we al drie dagen met elkaar optrekken, en geboft met het weer. Maandag de wijndomeinen rond Stellenbosch, nadat ik met collega's van het nieuw opgerichte Africa Open Institute een grote beursaanvraag in de grondverf had gezet. Toch een beetje werken, stiekem.
Op dinsdag vertrokken we uit Kaapstad om de zogenaamde Garden Route af te leggen. Ook voor mij helemaal nieuw: de West-Kaap met Swellendam als "laatste outpost van de VOC-kolonie in de wildernis" (niet mijn woorden), met de desolate woestijnranden van de Karoo, met dorpjes vol landrovers en gereformeerde kerken...
Nederlands Gereformeerde Kerk in Riversdale

Swellendam - the last outpost of the VOC colony...
... en met spectaculaire uitzichten over zee en een heuse walvisvaart, waar we een paar bultruggen naast ons zagen opduiken.

Glimpje bultrug

Hermanuspietersfontein, een naam die in 1902 is afgekort tot Hermanus omdat de postal services deze naam niet aankonden.


Onze chauffeur Talent spreekt Martha intussen respectvol aan met "Mother". Hij heeft een bulderende schaterlach en stelt alles ter discussie: de studie muziekwetenschap, de universaliteit van mensenrechten, de evolutietheorie. Dus we hebben ontzettend leuke discussies met elkaar en hij tart onze verwachtingspatronen. "Waarom zit iemand met een BA in informatica van de University of the Western Cape op een taxi", dachten we eerst. "Wat vreselijk dat hij zo onder zijn niveau moet werken". Maar Talent verdient een goede boterham met zijn eigen taxibedrijf en hij is nu bezig met zijn MA, ook in informatica. Hij rijdt taxi om zijn studie te betalen, net als mijn studenten eigenlijk.

En wel erg weer leuk voor ons, dat we een academisch geschoolde taxichauffeur hebben.
Talent and Mother
Mother and Daughter
We namen afscheid van de Atlantische kust met een koude zeestroom uit Antarctica en kwamen na het aantippen van de Karoo weer bij kust van de Indische Oceaan uit met een warme zeestroom van de evenaar.

Gansbaai
Nabij Plathuis
Uitzicht vanuit onze woonkamer van Far Niente
De vegetatie wordt tropischer, de temperatuur stijgt. We kunnen buiten zitten en vandaag kwamen we aan in dit paradijs op aarde, genaamd Far Niente. Lekker niksdoen aan het strand. We zitten letterlijk op het strand en horen de zee bulderen.

Ons huisje aan de zee. Zoek Martha. 
En we genieten van de goede wijn en van de goede gesprekken met elkaar.

1 opmerking:

Emile zei

Geweldig om te lezen dat jullie zoveel doen en van al het moois genieten. Groet aan Mother Martha. Liefs Emile